KARAKTER

Als je goed bent in dingen uitleggen en geïnteresseerd bent in jonge mensen, dan heb je het juiste karakter om leraar te worden. Als je kunstzinnig bent en feeling hebt met klei, kun je keramist worden en als je anderen met mooie praatjes kunt beïnvloeden en sterke principes hebt zou je de politiek in kunnen gaan.

Karakters verschillen. Als je goed nagaat zijn er evenveel karakters als mensen.

Ga je naar psychologische sites op het internet, bijvoorbeeld om erachter te komen voor welke studie je moet gaan, dan kun je kiezen uit honderden karaktereigenschappen die je de weg naar een bepaald beroep wijzen, zoals in de voorbeelden hierboven.

Kijk bijvoorbeeld op de site www.testcentrumgroei.nl (google: 300 karaktereigenschappen).

Karakters worden geacht vast te liggen, ze veranderen nauwelijks met de jaren. Zo worden in de zojuist genoemde lijst van karaktereigenschappen onder meer genoemd: actief, angstig, bezorgd, chaotisch, kalm, lui, opgewekt, roekeloos en vrolijk. Maar hoezo worden dat karaktereigenschappen genoemd? Dat zijn kenmerken die per dag, soms wel per minuut kunnen veranderen! Bedoeld wordt waarschijnlijk: meestal actief, opgewekt of roekeloos. Maar het is allemaal heel erg discutabel, want wat zit erachter? Waardoor wordt het karakter gevormd? 

 

De wetenschap stelt dat het karakter grotendeels erfelijk is. Maar ik geloof daar niet zo in. Ik zie zoveel verschillen in karakter binnen één gezin dat het genetische aspect ervan ver te zoeken lijkt. Dat is het volgens mij dan ook niet, of nauwelijks.

Voor een betere, rijkere en interessantere beschrijving van het karakter moeten we naar de kennis uit de spiritualiteit. Dan gaat het veel meer over talenten en interesses. Karakter heeft te maken met je levenslot, met je roeping, de opdracht die je bij je geboorte hebt meegekregen.

Al heel jong kan zo’n roeping zich manifesteren. Als je goed kijkt zie je dat al bij de verschillende voorkeuren in het speelgedrag. Tekenen, knutselen, de natuur in, vissen, voetballen, poppen aankleden: ieder kind speelt zijn eigen spel. Hobby’s van kinderen blijven vaak aanwezig, tot op hoge leeftijd.

Om in de verschillen in karakters inzicht te krijgen moeten we naar de aura (zie de betreffende pagina) met zijn omhulsels. Maar: daarachter zit echter eerst nog een solide inspiratiebron die voor iedereen gelijk is, onze individuele ziel. Deze onstoffelijke, ‘goddelijke vonk’ maakt van iedereen een schepper. Die innerlijke inspiratiebron herbergt ons zelfbewustzijn en zorgt voor het altijd aanwezige verlangen naar onder meer liefde, schoonheid, waarheid, goedheid, geluk en vrijheid. Al deze zaken zijn als het ware ons geboorterecht, iedereen heeft ze en ze drukken hun stempel op ons karakter. Ze zijn voor iedereen gelijk. Dat zegt dus nog niet zoveel over het karakter van een bepaalde persoon.

Waar we echter wel allemaal in verschillen zit in de aura. En met name in het ijlste, causale omhulsel daarvan. In dat gelukzaligheidsomhulsel vinden we het karma. Al het moois dat we van de ziel meekrijgen wordt verduisterd door dat karma. Alles wat we in het verleden hebben gedaan en in strijd is met de liefde, de schoonheid, de goedheid en de waarheid van de ziel roept verwarringen, wrijvingen en negativiteit op in dat omhulsel. Het zijn de wolken die het licht van de ziel verduisteren. Het is de oorzaak van ons lijden. En het is allemaal het gevolg van egoïstische begeerte, of deze nu bewust of onbewust is.

Wanneer we geboren worden willen we deze karmische last verminderen, zodat het licht van de ziel weer gaat schijnen. Dus worden we aangetrokken naar personen en situaties waarmee we dat kunnen realiseren. Hebben we ons destijds teveel toegeëigend? Dan vinden we onszelf terug in armoedige omstandigheden of we willen, als we wel veel geld hebben, daar veel goeds mee doen. Hebben we teveel kloosterleven achter de rug? Word dan leraar, zodat je de hele dag moet praten in een overvol onderwijsbestaan.

 

Karakter is niet de opsomming van een groot aantal, nogal veranderlijke, eigenschappen. Nee, het is een roeping, een ambitie, het is je interesse voor het een en je afkeer voor het ander. Karakter is het resultaat van je handelen in het verleden d.w.z. van je karma. Daarom is het ook zo uniek.

Je karakter ontdek je door bij jezelf je interessegebieden op te zoeken. Wat zijn je hobby’s? Waar kunnen ze je ’s nachts voor wakker maken? Waar word je gelukkig van? Zo kom je bij je karakter.

Er zijn zoveel verleidingen in de wereld. Familie, vrienden, leraren, reclamecampagnes, de media, ze verlangen van alles van ons. De enige manier om erachter te komen waar je je energie in moet steken is door je af te sluiten van de buitenwereld en naar binnen te keren. Zoek uit wat je hart je ingeeft. Waar gaan je gedachten naar uit als je ’s avonds in bed ligt en de slaap niet kunt vatten? Of als je in je vakantie op een strandstoel ligt te niksen? Luister naar je innerlijke motivatie en kies ervoor om je af te keren van de verwachtingen die anderen van je hebben.

Talenten worden, als je goed aansluit op je innerlijke neigingen, vanzelf ontwikkeld. Want je hoeft niet meteen uit te blinken. Het trainen van nieuwe disciplines en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden brengt je verder in je evolutie.

Dat is karaktervorming.

Wat gebeurt er als je niet op de roep van je ziel antwoordt?

Dan zul je vanuit je blinde ego tot zelfzuchtige daden komen. Er ontstaat nieuw karma en daaruit komen problemen voort die moeilijk op te lossen zijn. In het mentale omhulsel ontstaan emoties en in het vitale omhulsel energetische problemen. Je kunt er uiteindelijk ziek door worden.

Als meest verdichte omhulsel is er het fysieke lichaam. Het is te hopen dat je ziel de juiste ouders heeft ‘gevonden’ bij haar incarnatie. Of, met andere woorden, dat je lichaam het juiste DNA heeft om uitvoering te geven aan de roep van je ziel. Je lichaam is een instrument. Een musicus heeft muzikale hersenen nodig. Als dat onverhoopt niet goed aansluit kunnen er allerlei kwalen ontstaan. In dat geval moet je door het leven gaan met chronische problemen van emotionele, gevoelsmatige  en fysieke aard. Overigens kan ook dat een karmische oorzaak hebben.

 

Samenvattend kun je het volgende zeggen. Je eigen karakter is uniek omdat je een eigen unieke geschiedenis van vele levens hebt en je een unieke karmische signatuur hebt. Het DNA dient aan te sluiten op je aangeboren levensdoelen. Zo niet, dan ontstaan er problemen op emotioneel, gevoelsmatig, vitaal of fysiek vlak.

Hat karakter verandert weinig in een mensenleven, maar toch wel iets. Let op hoe je anders tegen de dingen gaat aankijken als je ouder wordt. Zo kijk je naar je eigen evolutie.